Sakal çıkmamasının nedenleri

  • Başlangıç tarihi
  • Konu Sahibi Uzman
  • 217 Görüntülenme
  • 0 Yorum
Uzman

Uzman

Üye
Moderatör
Mesajlar
66
Puanları
0
Bazıları için sakal uzatmak yavaş ve görünüşte imkansız gibi bir durum olabilir. Yüzdeki kılların kalınlığını artırmak için mucizevi bir hap yok, ancak sakal foliküllerini nasıl uyaracağınıza dair bazı yöntemler var.

Birçok insan yanlışlıkla tıraş olmanın yüzdeki kılları daha kalın hale getirdiğine inanır. Gerçekte, tıraş olmak cildinizin altındaki saç kökünü etkilemez ve saçınızın uzama şeklini etkilemez.

Bir diğer yaygın yanılgı da, daha kalın sakallı kişilerin daha ince sakallı insanlardan daha fazla testosterona sahip olmasıdır. Testosteron yüzdeki tüylerin büyümesinde rol oynasa da, düşük testosteron nadiren yüzdeki seyrek tüy büyümesinin nedenidir.

1. Genetik Faktörler​

Sakalınızın kalınlığı öncelikle genetiğiniz tarafından belirlenir. Babanızın ve büyükbabanızın kalın sakalları varsa, muhtemelen siz de kalın bir sakallı olabilirsiniz.

Androjenler, derin bir ses ve sakal uzatma yeteneği gibi erkeksi özelliklerin arkasındaki bir grup hormondur. Vücudunuzdaki 5-alfa redüktaz adı verilen bir enzim, androjen hormonu olan testosteronu dihidrotestosteron (DHT) adı verilen başka bir hormona dönüştürür.

DHT, saç köklerinizdeki reseptörlere bağlandığında, yüzdeki tüylerin büyümesini uyarır. Ancak etkisinin gücü, saç köklerinin DHT'ye duyarlılığı ile de belirlenir. Bu hassasiyet büyük ölçüde genetiğiniz tarafından belirlenir.

Tersine, DHT sakal büyümesini uyarmasına rağmen, engellemek kafanızdaki saç büyümesi.

2. Yaş​

Erkekler genellikle 30 yaşına kadar yüzdeki kılları kapatır. 20'li yaşların başındaysanız veya gençseniz, yaşlandıkça sakalınızın gürleşmeye devam etmesi muhtemeldir.

3. Etnik köken​

Irkınızın sakalınızın uzaması üzerinde etkisi olabilir. Akdeniz ülkelerinden gelen insanlar, diğer bölgelerdeki insanlara kıyasla gür sakal bırakabilme eğilimindedir.

2016 yılında yapılan bir çalışmada Çinli erkekler genellikle beyaz erkeklerden daha az sakal büyümesine sahiptir. Çinli erkeklerde yüzdeki tüylenme ağız çevresinde yoğunlaşma eğilimindeyken, Kafkasyalı erkeklerin yanaklarında, boynunda ve çenesinde daha fazla saç var.

Aynı araştırmaya göre, insan saçının çapı 17 ila 180 mikrometre arasında değişebilir ve bu da sakal kalınlığına katkıda bulunan bir faktör olabilir. Daha kalın saçlar daha dolgun görünen bir sakala yol açar.

4. Alopesi areata​

Alopesi areata, vücudunuzun saç köklerinize saldırdığı otoimmün bir durumdur. Başınızdaki kılların ve sakalınızdaki kılların yer yer dökülmesine neden olabilir.

Alopesi areata için bir tedavi yoktur, ancak doktorunuz aşağıdakileri içeren birkaç tedavi seçeneği önerebilir:

  • minoksidil ( Rogaine )
  • ditranol (Dritho-Scalp)
  • kortikosteroid kremler
  • topikal immünoterapi
  • steroid enjeksiyonları
  • kortizon tabletleri
  • oral immünosupresanlar
  • fototerapi

5. Düşük testosteron seviyeleri​

Bazı durumlarda, düşük testosteron, zayıf sakal büyümesinin nedeni olabilir. Son derece düşük testosteron seviyelerine sahip kişilerde neredeyse hiç sakal yoktur.

Testosteron seviyeleriniz klinik olarak düşük olmadıkça, muhtemelen sakalınızın büyümesini etkilemiyorlar. Düşük testosteronunuz varsa , muhtemelen aşağıdaki gibi semptomlarınız da olacaktır:

  • düşük cinsel dürtü
  • erektil disfonksiyon
  • tükenmişlik
  • kas yapımında sorun
  • artan vücut yağı
  • sinirlilik ve ruh hali değişiklikleri

Sakal uzatmak için kullanabileceğiniz yöntemler​

İnternette, etkinliklerini destekleyen bilimsel kanıtlardan yoksun sakal uzatma formülleri sıkıntısı yoktur. Bu ürünlerin çoğu yılan yağından biraz daha fazlasıdır.

Sakalınızın uzamasını sınırlayan bir tıbbi durumunuz yoksa, sakalınızı kalınlaştırmanın tek yolu yaşam tarzınızdır. Aşağıdaki yaşam tarzı değişiklikleri, sakal büyümesi için genetik potansiyelinizi en üst düzeye çıkarabilir :

  • Sağlıklı diyetle beslen. Dengeli bir diyet yemek, gerekli tüm besinleri almanıza ve saç büyümenizi olumsuz yönde etkileyebilecek mikro besin eksikliklerinden kaçınmanıza yardımcı olabilir.
  • Sabırlı olun. Gençseniz veya 20'li yaşlarınızdaysanız, sakalınız yaşlandıkça gürleşmeye devam edebilir.
  • Stresi azalt. Bazı Araştırma stresin kafa derisi saç kaybına neden olabileceğini bulmuştur. Stres sakal kalınlığını da etkileyebilir, ancak bağlantı şu anda net değil.
  • Daha fazla uyuyun. Uyku, vücudunuza kendini onarma şansı verir ve genel sağlığınızı iyileştirebilir.
  • Sigara içmekten kaçının. Sigara içmek olabilir olumsuz etki hem cildiniz hem de saç sağlığınız için.

Genel Olarak Özetlersek​

Genetiğiniz, sakalınızın ne kadar kalınlaşacağını belirleyen birincil faktördür. Genetik yapınızı değiştiremezsiniz ancak genel olarak sağlıklı bir yaşam tarzı yaşamak ve dengeli beslenmek sakal uzatma potansiyelinizi en üst düzeye çıkarmanıza yardımcı olabilir.

Birçok erkeğin sakalı 30'lu yaşlarına kadar kalınlaşmaya devam ediyor. Ergenlik çağındaysanız veya 20'li yaşların başındaysanız, olgunlaştıkça sakal uzatmanın daha kolay olacağını fark edeceksiniz.

Babanızın ve büyükanne ve büyükbabanızın sakalına bakmak, yüzünüzdeki tüylerden ne bekleyeceğiniz konusunda size bir fikir verebilir.
 

Kullanıcılar Şunlarıda Sordu

C
Cevaplar
1
Gösterim
427
Pakito
P
B
Cevaplar
2
Gösterim
209
Z
R
Cevaplar
2
Gösterim
229
R
P
Cevaplar
0
Gösterim
239
Punisher
P
E
Cevaplar
0
Gösterim
173
Erdenay
E
T
Cevaplar
1
Gösterim
263
Luiser
L

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Hızlı İletişim

Her hangi bir konudan dolayı bizimle hızlı bir şekilde iletişime mi geçmek istiyorsun? İçerik, işleyiş, ban uzaklaştırma sorunları, reklam teklifleri v.b. aşağıda yer alan butonu kullanarak bizlere ulaşabilirsin. bize gelen ticketleri tek tek değerlendirdiğimize emin olabilirsiniz.

Online istatistikleri

Çevrim içi üyeler
0
Çevrim içi ziyaretçiler
0
Toplam ziyaretçi
0
Robots
25
Üst Alt