G
GÖKDEMİR
Üye
Moderatör
- Mesajlar
- 66
- Puanları
- 9
Ergenlik çağıyla birlikte bir çok kişinin önemli problemlerinden biri haline gelen Androgenetik alopesi (AGA) günümüzde eski yıllara göre daha sık görülmeye başlanmıştır. Halk arasında erkek tipi saç dökülmesi olarak bilinen bu durum erkeklerde kafanın ön tarafı her iki yanının geriye doğru açılmasıyla birlikte kendini göstermeye başlar. Zamanında tedaviye başlanılmadığı takdirde yıllar geçtikçe ilerleme devam eder. Kişiyi en sonunda tüm tepe dahil kalıcı kelliğe doğru götürür. Androgenetik alopesi her insanda farklı seyreder, bu durumun yaşanmasındaki başlıca neden genetik faktörlerdir. Saç köklerinin dht hormonuna karşı verdiği yanıta göre değişiklik gösterir. Kiminde 30'lu yaşlarda başlarken kiminde 20'li yaşlarda başlayabilir hızlı bir şekilde yada yavaş olarak ilerleme yaparak ömür boyu devam eder.
Hastalığın genetik olarak meyilli bireylerde androjen hormonlarına bağlı ortaya çıktığı tespit edilmiştir. Erkeklerde genç yaşlarda başlar ve ömür boyu devam eder. Kadınlarda genetik yatkınlığa bağlı olarak orta yaşlarda özellikle menopoz dönemine girmeyle birlikte azalan östrojen hormonu seviyelerine bağlı olarak artış gösterebilir. Kadınlarda görülen hormonal dökülmeler daha kolay bir şekilde tedavi edilebilirken erkeklerde tedavi etmek oldukça zordur. Bu durumun nedeni erkeklik hormonları olan testosteron ve dehidrotestosteron hormonunu azaltmak ciddi yan etkilere sebep olmasıdır.
Genetik saç dökülmesiyle ilgili son yapılan çalışmalarda genetik yatkınlığı olan bireylerde normal androjen miktarlarının bile saç dökülmesi için yeterli olduğu görülmüştür. Androjen referans değeri düzeylerinin az yada çok olmasına bağlı olsa da azalmış dht seviyelerine rağmen saç dökülmeleri devam etmektedir. Androgenetik saç dökülmesini önleme etkisi olduğu ve dökülen saçları tekrar çıkarttığı (A.B.D) sağlık bakanlığına bağlı FDA tarafından onaylanmış iki etken madde var. Birisi oral alınan finasteride diğer topikal olarak uygulanan minoxidil, finasterid testosteron’un çevre dokularda 5- Alfa redüktaz enzimi aracılığı ile dönüşmesini engelleyerek çalışır. Testosteron hormonunun etkin hale gelebilmesi ve dokular üstünde androjenik etki gösterebilmesi için 5 Alfa Redüktaz isimli enzimle DHT hormonuna dönüşerek saç köklerine bağlanır. Son yıllarda yapılan çalışmalarda saç köklerine bağlanan dht hormonu yüksek miktarda prostaglandin D2 lipit bileşenini artırdığı görülmüştür. Bu durumun sonucunda artış gösteren pgd2 kıl köklerinde beslenme bozukluğu ve hücre yenilenmesini engelleyerek saçların incelmesine ve zamanla dökülmesine sebep olmaktadır. Günümüzde hormon etkileşimsiz pgd2 azaltan bazı ilaçlar var ancak tek başına dökülmeleri önlemesi yetersizdir. En sık kullanılan ilaçlar olan minoxidil ise DHT hormonu önleyici etkisi yoktur saç köklerine nasıl etki ettiği arkasındaki biyolojik mekanizma henüz anlaşılmış değildir. Etkinliğini kıl köklerine bağlı kılcar damarlarda vazodilatasyon etki yaparak uyarım yaptığı, pge2 artışı ile hücreler arası sinyalleşme yaptığı, derideki kolajen yapıda değişiklik yaparak kılcar damarları genişlettiği ve kan dolaşımını hızlandırma gibi bir çok materyal vardır.
Estradiol valerat sentetik bir kadın cinsiyet hormonudur, normalde büyüme sağlayıcı etkileri olduğundan bazı sektörlerde hızlı büyüme sağlaması için kullanılmaktadır. Östrojen dökülmeleri önleyici etkisi ve yoğun saç büyümesini destekleyici niteliktedir. Bir çok kadın hamilelik sırasında artış etkisini fark etmiştir. Hamilelik sırasında artış gösteren östrojen saçlarda dökülmeye sebep olur ancak bu saç döngüsüdür, eski ince saçlar dökülür daha kalın saç uzatmaya başlar aynı minoxidil'de olduğu gibi. Östrojen hormonu saç döngüsünde anagen faz dediğimiz büyüme fazı süresini uzatmaktadır. Estradiol saç derisinde kalsiyum birikimini önler, cildi yumuşatır, kolajen ve elastin seviyesini düzenler, saçları besleyen trombosit sinyalleşmesini artırarak saç büyümesini başlatır. Yapılan bir çalışmada saçlı deride frontal bölgede, occipital bölgeye göre androjen reseptörü, 5α-redüktaz tip 1 ve 2 izoenzimleri yoğunluklarının daha fazla olduğu, occipital bölgede ise frontal bölgeye göre sitokrom p450 aromataz (androjenlerin östrojenlere dönüşümünü sağlayan enzim) enziminin daha yoğun olduğu gösterilmiştir.
Mevcut saçları korumak, incelmiş saçları kalınlaştırmak ve özellikle dökülen saçları çıkarmak için iki yöntem olduğu ve bunun ilaç kullanmış (oral finasterid + topikal minoksidil veya oral finasterid + östrojen topikal) arkadaşlar tarafından denenmiş ve saç dökülmesinde gözle görülür saç çıkışları gözlenmiştir. Saç tedavisinde genelde ilk çıkan saçlar en son dökülenlerdir ve tüm kafa bölgesinin kapanması yukarıdan aşağı doğru olur. Dökülmüş saçları çıkarmak için ilk önce dökülmeye sebep olan etkenler durdurmak daha sonra uyuyan saç hücrelerini aktif hale getirecek büyüme uyarıcı maddeleri hücrelere ulaştırmaktadır. Saç dökülmesi durdurulmadan yeni saç çıkarmak zordur. Losyon içerisindeki maddelerin belli bir oranda katılması gerekir düşük miktarın etkisi olmaz bu malzemeler;
- Finasteride bilindiği üzere testosteron daha aktif formu olan saç köklerini küçülten DHT dönüşümünü azaltır.
- Estradiol güçlü bir androjen inhibitörüdür, saç köklerinde besleyici trombosit oluşmasını artırarak saç büyümesini sağlar. Deride kolajen yenilenmesini sağlar.
- L-Arginine damarların genişlemesine yardımcı olarak kan akışının rahatlamasına ve büyüme hormonunun artışına destek olabilir. Vücudun nitrik oksit üretimine artırarak mikro sirkülasyonu hızlandırarak saç köklerinin daha fazla kanlanmasını sağlayabilir.
- Kafein araştırmalar sonucu, kafeinin saç büyümesini düzeltmeye veya anormal saç dökülmelerini önlemeye yardımcı olabildiği ancak kafeinin saç büyümesini arttırma üzerindeki klinik etkileri henüz tam olarak araştırılmamıştır.
Androjenlerin Sebep Olduğu Saç Derisi Fibrozis
Testosteron ve dht hormonları bilindiği gibi hücrelere bağlanıp bir dizi zincirleme etkleşimlere sebep olmaktadır. Saç derisinde giderek artan pgd2, kolajen, kireçlenme oluşması deride fibroza sebep olmaktadır. Fibroz saç folikülerinde kalıcı hasar ve hücre aralarındaki lifli bağ dokunun artmasından dolayı oluşur. Sonucunda da dökülmeler kelliğe giden süreç başlar.Saç Derisinde Oluşan Fibrozis Önlemenin Yolları
- Kafa derisine bengay krem yada ketoral krem geceleri sürülüp masaj yapılabilir.
- Magnezyum içeren gıdalar bol tüketilebilir.
- Kafa derisine zytrec damla yda magnezyum yağıyla masaj yapılabilir.
- Kafa derisine yarım saat masaj deriyi ters yönlere doğru çekip 5 saniye bu şekil bekletilebilir.
Etken Madde Molekül Ağırlıkları
- Minoxidil 209,251
- Estradiol Valerate 356.5
- Spironolactone 416,574
- L-Arginine molekül ağırlığı 174,20
- Kafein molekül ağrılığı 194,19
Estradiol Progesteron Losyon 100 ml
- Cyclo progynova............3 kutu
- Divina.......................................1 kutu
- IGF-1 Büyüme faktörü...0.5 mg
- Distile su................................30ml
- Etil Alkol %96......................40ml
- Propilen Glikol....................20ml
Spiro Losyon Yapımı 100 ml
- Aldactone 100 mg........1 kutu
- Cyclo Progronavo.........4 kutu
- Viterol damla...................3 ml
- Distile su...............................30 ml
- Etil Alkol %96......................40 ml
- Propilen Glikol..................20 ml
Hazırlanışı ve Uygulama:
İlaçları küçük bir kase içinde iyice ezip toz hale getirin. 100 ml şişe içine toz ilaçları dökün karışım üzerine 40 ml etil alkol dökün. 1 saat süreyle karıştırıp bekletin, bekleme sırasında şişeyi hafifçe sağ sol yaparak çalkalayın. Toz ilaçların iyice etil alkol ile karışmasını sağlayın. Süre sonunda 20 ml propilen glikol katın ve 1 saat süre ile aynı şekilde hafif ara ara çalkalama yapın. 20 dakika sonra distile su katın. Şişeyi 1 gün bekletin son olarak Viterol damla içinden 3 ml çekip katın. Sabah ve akşam temiz saç derisine masaj yaptıktan sonra 1-2 ml olarak damla şeklinde damlatarak uygulama yapın. Saçınızı 4 saat süre yıkamayın.Alternatif ilaç kullanım düzeni 1
- Proscar günde 1 mg yada avodart 3 güne 1
- Estradiol losyon günde 2 kez
- Ketoral krem günde 1 kez
- Biotin 2500 mcg
*Sorumluluk Reddi Estradiol ve Spiro losyonlar 21 yaş üstü kullanması içindir, bebek sahibi olmak isteyenler 3 ay önceden losyon kullanımını bırakmalıdır.
Kullandığım etkenleri kesinlikle doktor tavsiyesi ve gözetimi dışında kullanmayın. Kendi tecrübemden yola çıktığım bu konu kesinlikle sağlık danışmanlığı kapsamında bir tavsiye olmayıp, losyonların kullanımıyla ilgili doğacak herhangi bir yan etkide sorumluluk kullanan kişiye aittir.
*Estradiol valerat losyon hrt tedavisi olduğundan prolaktin hormonu artışı olabilir. Diğer güvenli yan etkisiz ürünler denenip en son kullanılacak losyon olması önerilir.
Son düzenleme: